U kunt zonder verwijzing bij Passio terecht. U kunt zich rechtstreeks aanmelden via het contactformulier op onze website, of telefonisch. Er wordt dan contact met u opgenomen voor een oriënterend telefonisch gesprek. In dit gesprek kijken we of de hulpvraag die u heeft bij onze wijze van hulpverlening past. Dan volgt de aanmeldingsprocedure en het plannen van een eerste afspraak. Het eerste gesprek bestaat uit kennismaking, inventarisatie van hulpvragen en een verkenning van de mogelijke oorzaken van het probleem dat u ervaart. In deze oriënterende fase geven wij u een advies voor de hulpverlening. Er bestaat ook een kans dat u wordt doorverwezen, als blijkt dat er voor u een andere vorm van hulp nodig is dan wij u bij Passio kunnen bieden. Als we samen besluiten om de hulpverlening bij Passio te vervolgen, stellen we een plan vast waarin staat hoe het verdere traject van de hulpverlening eruit zal gaan zien.
Tijdens het hulpverleningstraject werken we vanuit verschillende theorieën en methodes, zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie, contextuele therapie en Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening. Welke dat zijn, is afhankelijk van de persoon en de problemen die aanwezig zijn. Zo kan besloten worden tot individuele gesprekken, echtpaargesprekken of gezinsgesprekken. Soms is één gesprek al voldoende, maar meestal zijn er meerdere gesprekken nodig. Het aantal gesprekken en het tempo waarin deze gesprekken plaatsvinden, worden in overleg met u bepaald.
Tijdens de duur van de gesprekken vindt regelmatig evaluatie plaats. Hetzij mondeling tijdens een gesprek of tijdens het invullen van een evaluatieformulier. Het doel van evaluatie is dat hulpverlener en cliënt overzicht houden tijdens het hulpverleningsproces.
Op het moment dat de gestelde doelen behaald zijn kan gezamenlijk besloten worden om het proces van hulpverlening af te ronden. In het laatste gesprek kan dan ook besproken worden hoe u de hulpverlening van Passio hebt ervaren.
Alle informatie die u geeft, wordt door Passio strikt vertrouwelijk behandeld. Uitwisseling van gegevens met personen of instanties, die nodig zijn om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, vindt uitsluitend plaats met uw toestemming.
Het is binnen de hulpverlening gebruikelijk dat bij zeer uitzonderlijke situaties daarvan afgeweken wordt, daarvan wordt u dan op de hoogte gesteld.